Reparații necesare la mașină pentru prevenirea accidentelor

Reparații necesare la mașină pentru prevenirea accidentelor

Deseori accidentele sunt provocate din cauza neatenției sau din cauza unor greșeli pe care le face șoferul. 

Dar se întâmplă ca uneori cauza accidentului să fie o defecțiune tehnică a mașinii.

Ce trebuie să faci la mașină pentru a o menține într-o stare optimă și pentru a asigura prevenția accidentelor:

1. Ai grijă la pneurile mașinii

Anvelopele sunt singurele componente în contact cu asfaltul și foarte multe accidente au loc din cauza cauciucurilor învechite. Singurul contact între tine și drum se realizează prin cauciucuri, deci acestea sunt foarte importante.

Anvelopele trebuie aliniate, făcut unghiul de fugă, trebuie umflate corect, trebuie rotite la timp și trebuie să aveți în vedere să le schimbați în funcție de sezon.

Prea mult sau prea puțin aer cauzează un cauciuc să se uzeze inegal, fapt care conduce la șoferul neavând același control asupra lui când conduce.

Presiunea redusă de asemenea crește riscul de explozie, care te poate face ușor să pierzi controlul asupra mașinii. Presiunea mereu ar trebui verificată când cauciucurile sunt reci – chiar și condusul pe o distanță scurtă încălzește cauciucurile și poate conduce la erori în calcularea corectă a presiunii de care este nevoie. Presiunea în cauciucuri are de-a face și cu timpul în care un vehicul se poate opri.

În general, între două rotații este o distanță de 10.000-15.000 de km și pentru realiniere poți aștepta între 12 și 18 luni – sau când cumperi cauciuri noi.

2. Schimbă-ți plăcuțele de frână

Un sistem sigur și complet funcțional de frânare este esențial pentru prevenția accidentelor. 

Dacă alte probleme mecanice pot fi trecute cu vederea, a putea opri în caz de urgență este o necesitate. 

Plăcuțele de frână au nevoie să fie schimbate odată la aproximativ 30.000 de km, deoarece plăcuțele de frână se uzează, dar pentru siguranța pasagerilor, verifică-ți frânele la fiecare schimbare de ulei sau măcar odată pe an.

Cea mai ușoară metodă de a realiza dacă frânele tale nu funcționează corect este dacă auzi un scârțăit când apeși pedala de frână.

Este un avertisment auditiv în privința uzării frânelor. Dar, dacă întreținerea mașinii tale reprezintă o prioritate pentru tine, îți vei schimba frânele aproape sigur înainte să apară astfel de sunete.

3. Nu uita să fii atent la direcție și suspensii

Sistemul de suspensie este alcătuit din amortizoare pentru șocuri, arcuri, bielete și părți ale vehiculului care fac conexiunea între roată și restul mașinii. Acest sistem creează un drum mai lin și mai confortabil pentru șofer și pasageri – întrucât mașina este mai ușor de controlat, și deci, mai sigură. 

Rolul suspensiilor și a sistemului de direcție este de a menține toate cele patru roți la nivelul solului tot timpul. Acesta permite forței de frânare și accelerare să fie aplicate corect. 

Uzarea suspensiilor poate conduce la desfacerea axelor mașinii, și deși este cel mai rău caz posibil, niciodată nu e bine să riști.

Uzarea normală slăbește sistemul suspensiilor și al direcției, însă lovirea unei găuri de pe asfalt, o curbă periculoasă sau orice altceva care distruge alinierea pot dăuna sistemului foarte mult. 

Conduce-ți mașina la 10 km/h și apăsați pedala de frână, mașina se va înclina și se va întoarce ușor. Dacă mașina se înclină și sare înapoi, este un semn clar că suspensiile sunt uzate.

Nevoile de reparație pot varia, dar o inspecție a suspensiilor poate costa, în general, de la 100 la 300 de lei, în funcție de locație și tipul de mașină pe care îl ai. 

4. Repară luminile arse chiar acum

Funcționarea corectă a luminilor este esențială pentru a conduce în siguranță. Dacă nu poți vedea pe unde mergi sau dacă nu poți anunța ceilalți șoferi care va fi următoarea ta mișcare, îți pui viața în mare pericol.

Dacă mașina nu are lumini de frână sau dacă farurile nu funcționează, ai putea induce în eroare pe ceilalți oameni, în special pe timpul nopții sau în zone întunecate, luminile sunt o componentă importantă pentru a preveni accidentele nedorite, în special cele de frână, din păcate comutatorul luminilor de frână se poate defecta.

La unele mașini, înlocuirea unui far sau a becului de la luminile de frână este imediată; la altele, va fi necesară mai multă muncă sau ajutorul unui profesionist. Dacă există o problemă electrică mai complicată decât o siguranță arsă, în mod clar, este cazul să ceri ajutorul unui mecanic care va ști să rezolve problema.

5. Schimbă-ți ștergătoarele odată pe an

Din nou, condusul în siguranță este imposibil dacă nu ai vizibilitate maximă, așa că schimbă-ți ștergătoarele când observi că, în urma utilizării, lasă urme pe parbriz. 

Este posibil de asemenea să auzi un scrâșnit dacă le folosești după ce guma s-a uscat și s-a crăpat – din nou, un alt semn că ar trebui să le schimbi.

Vremea este un factor care afectează cât de des este nevoie să îți schimbi ștergătoarele, după cum spun experții. Oamenii care locuiesc, de exemplu, în locuri unde ninge și plouă abundent, tind să își schimbe mai frecvent ștergătoarele.

Schimbă-ți ștergătoarele măcar o dată pe an și deși mecanicul o va face cel mai probabil pentru tine, nu este complicat să o faci pe cont propriu. 

Întreținerea este cheia către evitarea și prevenirea accidentelor

În timp ce această listă cu 5 sfaturi te poate ajuta să previi un accident, este important ca întreținerea acestor componente să devină o prioritate pentru tine ca șofer.

Asta presupune și schimbarea regulată a uleiului, asigurându-te că celelalte fluide nu prezintă scurgeri sau debite reduse.

A fi atent la nevoile mașinii tale îți va asigura un drum mai plăcut și mai sigur, cu mai puține opriri la mecanic pentru reparații neașteptate.